Ikhwan:

Ciri-iri Pendebat Yang Baik

Gaya persembahan
tidak terlalu dikawal utk elak dr menampakkan diri tidak natural, (stage-fright) tetapi pendebat yang baik akan mampu conceal / menyembunyikan riak wajah & gayanya yang menampakkan rasa gementar.

Aspek bahasa juga amat penting
elak "terlalu serius" dan "straight-forward" dalam penghujahan. Di pentas, manfaatkan gaya bahasa yang cantik (bukannya terlalu berbunga-bunga xd salahnya jika sesekali menggunakan bahasa kiasan, dan seumpamanya selagi mana ianya membantu penghujahan dengan berkesan. Bahasa yang terlalu berbunga-bunga tetapi tidak membantu penghujahan memang dilarang sama sekali bukan sahaja dalam debat peringkat sekolah bahkan peringkat universiti pun.


Berhati-hati dgn ap yg diucapkan
setiap pendebat/pembahas wajib bertanggungjawab terhadap apa yang dituturkannya. Maknanya, jika anda katakan 8 ciri, maka anda harus buktikan sekurang-kurangnya sebahagian ciri-ciri tersebut. Bukan ckp kosong. sbb tu pemahaman konsep thdp usul yg didebatkan sebaiknya dibawa mudah, senang difahami dan tidak berbelit-belit. lawan x pening, hakim x pening, penonton pun x pening. jauhkan juga hujah berlapis-lapis. pnggunaan analogi mbntu phujahan tp elakkn analogi yg mengelirukan. fakta kes- jgn tipu (ni selalu debater buat zmn sekolah, skrg dh universiti maka kne jd mhssw minda kelas prtama).

1 comments:

syafiqah sabar said...

cara lawan rasa gugup?
ye la, otak boleh blank bile berdepan dengan
dif2 jemputan .. :) kalau boleh nak tips lagi .. trimas

Post a Comment